Warning: Undefined array key "stupen" in /www/hosting/rozumimcesky.cz/www/wp-content/themes/me/header.php on line 17

Warning: Undefined array key "stupen" in /www/hosting/rozumimcesky.cz/www/wp-content/themes/me/header.php on line 18

Vymezení pojmu koktejl

Zkusme eliminovat požadavek, že jedna z ingrediencí musí být alkohol. Okamžitě se dostáváme mimo stopu; smíchám-li brusinky s borůvkami, není přeci výsledkem koktejl! Takže bude zřejmě nutno určit skupenství surovin. Alespoň jedna z nich musí být ve skupenství tekutém. V té chvíli ovšem číhá na mixologa otázka: A což čaj s citrónem a cukrem? Nu, teplota nápoje nepředstavuje problém. Mixologie se zabývá i teplými míšenými nápoji a dokonce se pořádají soutěže v jejich přípravě. A konečně jaký je rozdíl mezi Whisky Sour (whisky, citrónová šťáva, cukrový sirup) a Tea Sour (čaj, citrónová šťáva, cukr)?
Rozhodující tedy bude zřejmě cíl této kombinace. Tím je bezpochyby změna organoleptických vlastností základu nápoje, jemuž říkáme obvykle báze. V té chvíli ovšem i tak jednoduchý nápoj jako je whisky on the rocks with a twist (Whisky s ledem a závitkem citrónové kůry) je nápojem míšeným… stejně jako ten zmíněný čaj. Konečně, proč ne? Jde vlastně jen o posun v myšlení a ochotu připustit si, že každý, kdo si ráno přidává cukr a citrónovou šťávu do čaje, je v podstatě barman-amatér a že již pouhý zástřik nápoje citrónovou šťávou mění vůni i chuť báze. Což potvrdí každý, kdo takový drink ochutnal.
Nabízíme tedy tuto definici: Míšený nápoj je kombinací nejméně dvou surovin, z nichž alespoň jedna je tekutého skupenství, přičemž cílem je obměna organoleptických vlastností každé z nich. Místem, kde se tato kombinace nejčastěji uskutečňuje, je bar a tím, kdo se touto činností nejčastěji zabývá, je barman.

Na našem webu používáme cookies. Cookies jsou soubory, které slouží k měření funkčnosti webu, přizpůsobování obsahu webu, napomáhají tomu, abyste na našem webu byli spokojeni. Využíváním webových stránek s tímto souhlasíte. Další informace >